2024.04.23.

Elindult a Next GEn projekt

2024. április 1-jén elindult az Interreg VI-A Ausztria-Magyarország program keretein belül a Next GEn projekt (ATHU-0100024), amiben a Faipari Tudományos Alapítvány (FATA) is hatékonyan részt vesz projektpartnerként.

A szélenergia, a fotovoltaikus energia (napenergia) és a biomasszaenergia egyre nagyobb arányban alkalmazott megújuló energiaforrásnak számít az osztrák-magyar határrégióban. A megújuló energiával kapcsolatosan kitűzött bővítési céloknak megfelelően ez a tendencia még tovább fog erősödni a jövőben.

Az ágazatnak azonban már most szembe kell néznie egy rendkívül súlyos problémával az osztrák-magyar határrégióban, mégpedig azzal, hogy nem áll rendelkezésre megfelelően képzett munkaerő a megújuló energiaforrások bővítésével, telepítésével, karbantartásával kapcsolatosan.

A Next GEn projekt célja közép- és hosszútávon enyhíteni ezt a szakképzett munkaerőhiányt egy többrétegű innovatív pályaorientációs modell segítségével, megcélozva a pályaválasztás előtt álló 10-15 éves korosztályt.

A projekt 30 hónapja alatt változatos, hatékony programelemek segítik a szemléletformálást, pályaorientációt. Szekunder és primer kutatási eredményeken (felmérések, mélyinterjúk) alapuló koncepciók és tudásanyagok kidolgozása, workshopok valósulnak meg többek között. A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos koncepciók több szinten tesztelésre is kerülnek; továbbá mentorképzés, pedagógus workshop és diákoknak szóló határon átnyúló versenyek segítik a Next GEn projekt céljainak megvalósulását.

A Faipari Tudományos Alapítvány sokéves kutatási tapasztalatának köszönhetően főként a szekunder és a primer kutatási projektelemek megvalósulásának magyar oldali felelőse, mellette pedig a pályaorientációspecifikus, környezet- és energiatudatformáló rendezvényszervezési gyakorlatával a többi programelem aktív szereplője lesz a projektpartnerekkel együttműködésben.

Projektpartnerek
Vezető projektpartner:
Berufsförderungsinstitut Burgenland

Projektpartnerek:
Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal
Sekem Energy GmbH
Faipari Tudományos Alapítvány

Stratégiai partnerek
Bildungsdirektion für Burgenland
Burgenland Energie AG
Berufsförderungsinstitut Wien
Sárvári Tankerületi Központ
Szombathelyi Tankerületi Központ
bit schulungscenter GmbH
Bildungsdirektion für Steiermark
FAGOSZ – Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
SolarTech-Investment Kft.