2024.05.16.

Next GEn

A Interreg VI-A Ausztria-Magyarország program keretein belül 2024. április 1-jén indult Next GEn projektben (ATHU-0100024) a Faipari Tudományos Alapítvány (FATA) projektpartnerként vesz részt.

A megújuló energiaforrások (a szélenergia, a fotovoltaikus energia és a biomassza energia) aránya az osztrák-magyar programrégióban egyre magasabb arányt képvisel, ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog a célzott bővítéseknek köszönhetően.  

A megújuló energia területén egyre nagyobb kereslet mutatkozik a szakképzett munkaerő iránt. Azonban már most is hiány mutatkozik az osztrák-magyar határrégióban a karbantartás, a szervizelés, a további bővítés területén a megújuló energiával összefüggően. Szakértők becslése szerint 2030-ig csak az osztrák-magyar programrégióban további több mint 40 000 RES-szakemberre lesz szükség. A következő generáció, a fiatalok döntő szerepet játszanak ezen probléma megoldásában, a szakképzett munkaerőhiány csökkentésében, ezáltal pedig hozzájárulnak a zöldebb jövőhöz, az éghajlatvédelemhez, a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez.

A Next GEn projekt célja tehát összefoglalóan, hogy közép- és hosszú távon enyhítse a szakképzett munkaerő hiányát a megújuló energiaágazatban azáltal, hogy egy többrétegű innovatív pályaorientációs modellt dolgoz ki a 10-15 éves diákok számára, akik a továbbtanulási irányuk kiválasztása előtt állnak.

A projekt az Interreg VI-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.